Archives

Sähkötupakka kauppoihin

Moni tahtoo sähkötupakan näyttävän oikealta tupakalta – tällöin kääntöpuolena on yleensä ottaen lyhyempi akun kesto. Onko sähkötupakka tupakkatuote? Ei. Ainut negatiivinen asia sähkötupakassa on niin että tätä ei ainakaan oikeastaan kaupata kotimaassa. Sähkötupakka on kovin yksinkertainen elektroninen laite. Sähkötupakan patruunaan lisättävä täyttöneste on propyleeni-glykoli-pohjaista.

Poistaako sähkötupakka perinteisen savukken?

Savuttomat savukkeet sekoitetaan monesti elektronisiin savukkeisiin. Sähköä tarvitaan atomisoijan lämmittämiseen. Propyleeniglykolipohjaisia nesteitä käytetään lentokentillä lentokoneiden jäänpoistoon sekä jäänestoon. Osat voivat fyysisesti kestää oikeaoppista käyttöä jopa monia kuukausia sekä varaosatkin ovatkin erittäin edullisia. Tämä ei altista passiiviselle tupakoinnille ympärilläsi olevia, ei pidä sisällään tervaa eivätkä häkää ja haitoissaan onkin tämänhetkisten tutkimusten mukaan ymmärtääkseni näin nikotiinipurkan luokkaa.

Sen päässä onkin pieni LED-valo, joka markkeeraa savukkeen tulipäätä. Sähkötupakan suosio onkin parin käynnissä olevan vuoden kuluessa laajentunut paljon. Akunkesto vaihtelee huomattavan merkittävästi eri mallien joskus, mutta yleensä akun lataus kestää mallista sekä käyttämisestä riippuen muutamista tunneista moniin päiviin.

Ainoa syy miten voikin olla sähkötupakan käyttäminen voikin herättää ihmetystä paikoissa, joissa tupakointi onkin normisti kiellettyä, on se jotta isoin prosenttimäärä polttajista ei nykyään sähkötupakan eduista tiedä. Suomalaisissa nettikaupoissa voi toki kaupata tuotteita, vaan ilman tuotekuvia, tuotenimiä ja hintoja. Hän silti näköisversioi, jotta nikotiini on myrkky, mikä aiheuttaa riippuvuutta sekä useat tupruttelevat sähkötupakkaa nikotiinilla höystettynä.

Sähkötupakka huonoksi keholle

Patruunaan voikin lisätä myöskin pelkkää vettä. Patruunan pidä sisällään on vesiliuos joka sisältää propyleeniglykolia, nikotiinia ja aromeita. Tämän argumentin käyttäminen sähkötupakkaa vastaan onkin silti täysin järjetöntä että potentiaalisesti haitallisia kemikaaleja saamme jonka päivä eri lähteistä monikymmenkertaisen lukumäärän sähkötupakan käytöstä saatavaan määrään verrattuna.

Sähkötupakan käyttöä julkisilla paikoilla koskevat kiellot eivät liity millään tavalla turvallisuustekijöihin. Sillä tosin pystyy ladata useita eri kokoisia litium-akkuja. Kenen ei täytyisi käyttää tuotetta? Alle 18-vuotiaiden, raskaana olevien, nikotiinille herkkien vai ihmisten mitkä eivät polta kessua. Hyvä minimi varaosien suhteen on kaksi kappaletta vara-akkuja, 2 kappaletta atomisaattoreita sekä monia patruunoita. Onko sähkötupakointi tavallista tupakointia edullisempaa? Sähkötupakan kustannukset normaaliin tupakointiin verrattuna ovatkin huomattavasti alhaisemmat, jospa kustannuksia tarkastellaan pitkällä aikavälillä.

Sähkötupakka – Sähköinen kessu

Kaikki sähkötupakan e-nesteissä käytettävät aineet nikotiinia paitsi että, mukaisesti lukien pohja-aineina käytettävät propyleeniglykoli tai/ja glyseroli, ovatkin elintarvikkeiden lisäaineita, E-aineita. Tätä lupaa ei oo vieläkään kenellekään Suomessa saatu.

Sähkötupakka pitäisi sallia

Nesteiden alkuperää sekä valmistusta ei toistaiseksi nykyään valvota, joten näiden sisällöstä ei ole tarkkaa tietoa, sekä useat nikotiinittomat liuokset voivat muutamissa tapauksissa pitää sisällään nikotiinia. Hänenkin perustelunsa tosin on enimmäkseen epämääräistä pelottelua siitä, miten sähkötupakoita ei oo tutkittu tarpeeksi sekä vihjailuja, että valvonnan puutteessa sähkötupakoita markkinoivat yritykset voivat huijata nikotiinipitoisuuksissa.

Kaikki tämä on säädeltävissä itse tupakan ja liuoksen myös polttamistekniikalla. Käyttöaika voi vaikka vaihdella todella merkittävästi käytön määrästä ja atomisoijan laadusta riippuen. Kunnes tällaisia tutkimuksia ilmaantuu, ei WHO saattaa joutuu sähkötupakkaa luotettavan nikotiinikorvaushoidon muotona.

Sähkötupakka – Sähköinen tupanki

Sähkötupakka onkin silti vieläkään varsin uusi tuote eivätkä sen voimaa tupakoinnin lopettamisen apuvälineenä ole nykyään tieteellisesti selvitetty. Tämä  onkin se syy, miten saattaa olla ollaan lukeneet räjähtävistä kännyköistä ja niiden valmistajista, mitkä vakuuttavat, että näiden valtuuttamillaan akuilla kyseistä ongelmaa ei oo. Tietysti lieviä vieroitusoireita onkin odotettavissa kun jää tämä totuttu häkämyrkytys pois eikä enää voi tämän lisäksi tupakkayhtiöiden omia lisäaineita.

Sähkötupakka sammuu heti jahka lopetat imemisen ja käynnistyy yleensä ilmanpaineen (imu) vai äänen vaikutuksesta. Sähkötupakkaa saattaa polttaa ilman nikotiinia vai halutessaan nesteet pystyy hankkia erivahvuisilla nikotiinipitoisuuksilla.

Fimea (ent. Siitä ei synny savua vai tuhkaa, joten tämän polttaminen onkin paljon huolettomampaa kuten vanhanaikaisen savukkeiden. Noh, uskon niin että tähänkin löytyy ratkaisu. Sähkötupakka onkin myös turvallisempi käyttää kuten perinteinen kessu mutta se ei paljon kuumene ulkopuolelta eli tulipalon vaaraa ei oo.

Höyrystäjä on normisti tuotteen pienin prosenttimäärä ja metallia, jahka taas nestepatruuna onkin melkein aina muovista valmistettu. Kyseinen asia onkin tupakkalain mukainen tupakkajäljitelmä ja savukkeiden vastike, mikä mainonta, epäsuora mainonta ja muu myynninedistäminen on kotimaassa kielletty.

Sähkotupakka skulaa

Tunnetuin vekotin siinä käsitettiin olevan Provari, jolla oli hintaa jopa 200 Euroa. Hyvin mielenkiintoista. Painavammat sähkötupakalle tarkoitetut normaaliakut vaikuttavat olevan melko yleisiä, mutta juuri nyt en pidä noita järkevinä. Akun koko kuitenkin vaikuttaa yhteiskestoon, ja laitteen käytön aktiivisuus.

Apteekit joutuivat hiljattain tunnustamaan tämän tosi asian minkä moni jo tiesivät, elikkä apteekin nikotiini korvaushoidot eivät ole sikäli tehokkaita kuten mitä näiden on annettu ymmärtää olevan. Professori Taru Kinnunen joutuu ongelmana tätä, niin että sähkötupakat ovatkin tupakkateollisuuden valmisteita sekä niiden nikotiinipitoisuus vaihtelee suuresti.

Tämän jälkeen valmistajia on tullut markkinoille monia, vaan silti pääosa kaikista sähkötupakoista käy tältä vastaavalta, alkuperäiseltä valmistajalta. Sähkötupakan patruunaan lisättävä täyttöneste onkin propyleeni-glykoli-pohjaista.

Sähkötupakka ei ole juurikaan haitallinen

Akku ladataan siten, jotta irrotat akun toisista osista sekä kiinnität tän laturiin vähän kuten kännykän laittaisit lataukseen. Netistä sähkötupakan tilaaminen onkin äärimmäisen iisiä vaikket sujuvaa englantia puhuisikaan sikäli kuin en puhu minäkään. Sähkötupakkaa on markkinoitu perinteistä kessua terveellisempänä. sähkötupakkatuotteita myyvät tahot esittävät, jotta sähkötupakka onkin tehokas apuväline tupakoinnin lopettamiseen.

Elektroninen rööki tai sähkötupakka kuten tämä tällä hetkellä paremmin tunnetaan on sähköllä toimiva analogista kessua (tupakkaa) imitoiva härpäke. Mikäli tosiaan laskemme niin että eräs aloituspaketti kestäisi ees 2 kuukautta niin päivähinnaksi tulee 0.67€. Tällä laskukaavalla sähkötupakoinnin hinnaksi täytyisi viikoittain 5 euroa. Olen vaikka seurannut muiden sekakäyttöä ja sen takia on itänyt ajatus, jotta voisin neuvoa, kuinka sähkösavukkeella saadaan mahdollisimman aito vaikutelma sekä kokemus.

Yleensä liuos koostuvat enimmäkseen propyleeniglykolista tai glyseriinistä, jota on jatkettu vedellä sekä monenlaisilla makuaineilla. Koska tämä toimii sähköllä eikä pala, sähkötupakan aiheuttama tulipaloriski onkin yhtä pieni kuten kaikilla toisillakin sähkölaitteilla.

Patruunaan lisättävä neste on propyleeni-glykoli-pohjaista ja sitä on todennettu verrattain laajasti. Suurin prosenttimäärä sähkötupakan tilaajista tilaa nesteensä nikotiinillisena, jonka ei sinänsä oo vaarallista, jotta nikotiini itsessään ei tapa, toisin kuin savukkeiden savu. Lisäksi näillä tuotteilla ei haeta ees kestävää tupakoinnin lopetusta. Vaikka sähkötupakka onkin painavampi kuten tupakka, sen käyttö onkin silti reippaan samanlaista kuin tupakointi.

Sähkötupakka

Esim. Tupakan ja tupakoitsijoiden haju vaikuttaa jo kuukauden savuttomuuden kuluttua hyvinkin kuvottavalta, sekä makuaistissa ja jaksamisessa tapahtuu merkittävää kehitystä. Tällaisella suurikapasiteettisella akulla polttelee kovin koko päivän. Tupakoinnin lopettamista koitetaan säädellä tupakkalainuudistuksilla ja monien erilaisten nikotiinivalmisteiden saatavuudella. Lääkerekisteröinti ei tarkoita, jotta sähkötupakkaa saisivat valmistaa ainoastaan lääkefirmat, kyse onkin käyttäjien turvallisuudesta huolehtimisesta, Hassi kirjoittaa.

 Sähkötupakka vastaukset

Kuinka helppoa sähkötupakan käyttäminen on? Haluan koota tärkeimmät tiedot yhteen paikkaan, että aloittelijat saavat helposti ja isosti informaatiota osatakseen valita itselleen sopivan sähkötupakan sekä käyttötavan.

Sähkötupakka keski-euroopassa

Keski-Euroopassa moni on siirtynyt sähkötupakkaan uusien tupakointilakien vaikutuksesta, sekä ei olekaan harvinaista katsoa esimerkiksi Amsterdamin kahviloissa ihmisten polttelevan sitä höyryävää sähkötupakkaa. Sähkötupakan keksi vuonna 2003 kiinalainen Hon Lik, mikä perusti keksintönsä ympärille yrityksen sekä alkoi valmistamaan sitä uutta korviketta savuille.

Tämän jälkeen valmistajia onkin saapunut markkinoille monia, vaan kuitenkin pääosa kaikista sähkötupakoista käy tältä vastaavalta, alkuperäiseltä valmistajalta. Nyt kotimaassa voi myydä sähkötupakoita, mutta niissä käytettäviä nikotiiniampulleja sekä nesteitä ei kotimaassa myydä saa, elikkä omat nesteensä pitää tilaamaan ulkomailta.

Tulli kielsi loppuvuodesta 2010 nikotiinituotteiden ostamisen Suomeen, vaan pyörsi päätöksensä alkuvuodesta 2011. Sähkötupakan kuumeneva prosenttimäärä täten höyrystin onkin normisti heikoin lenkki, näille luvataan n. 15-30 päivää käyttöaikaa. Jotkin myyjät myöntävät myöskin tälle ajalle toimintatakuun. Käyttöaika voi kuitenkin vaihdella todella huomattavasti käyttämisen määrästä ja atomisoijan tasosta riippuen.

Oikein käytettynä höyrystin kestää normaalisti reilusti yli tämän ajan. Sähkötupakka on nykyään varsin nykyaikainen asia eivätkä tekniikka ole oikeastaan kovinkaan luotettavaa. Ehkä tulevaisuudessa myyjien liioittelevat lupaukset tuotteiden kestosta on silti totta. Paketista otettu ja valmiiksi täytetty isomman kokoluokan ampulli kestää normisti n. 100 henkäystä jonka vastaa vajaata kymmentä tavallista röökiä.

Sähkötupakka sisältää vesihöyryä

Sähkötupakka vesihöyryssä käytettävät aineet on monenlaisten kemiallisten kokeiden vaikutuksesta todistettu suhteellisen vaarattomiksi, eikä mikään noista ole Euroopan unionin kieltämä taikka sisällä vahingollisia määriä syöpään johtavia tekijöitä. Markkinoilla onkin nykyään uudenlainen keino röökaamisen lopettamiseen: sähkötupakka.sähkötupakka on pieni (hieman tavallista syöpäkäärylettä suurempi) vekotin, jonka koostuvat akusta, atomisoijasta ja suukappaleesta.

Akusta virtansa saava lämmityselementti atomisoi laitteen sisälle laitetun nikotiininesteen, jota laitteen käyttäjä hengittää keuhkoihinsa. Sähkötupakka käyttö näköisversioi reippaan paljon tupakointia, laitteesta lähtee sivuaineena lähes vesihöyryä, minkä näköisversioi tupakansavua. Joissakin malleissa on koristeena melkein led-valo, minkä esittää savukkeen tulipäätä.

Monien tutkimusten mukaisesti Sähkötupakassa käytetyn nikotiininesteen pääainesosat ovatkin nikotiini, propyleeni glukoli ja glyseriini. Tämän myös joistakin nesteistä on löydetty haitallisia ainesosia, kuten TSNA-aineita. TSNA-aineita onkin korkeimmillaan löytynyt noin 8,2 ng/g, kun tavallisessa nikotiinilaastarissa heitä myrkkyjä onkin 8.0ng/g.

Tätä alhaisempia pitoisuuksia sisältäviä valmisteita pidetään itsehoitolääkkeinä, mitä saattaa tuoda mukanaan Suomeen taikka ostaa ulkomailta. Vantaan käräjäoikeus hylkäsi syytteet helmikuussa 2011 sekä Tulli palautti haltuun otetut nikotiinipatruunat -ja nesteet asiakkaille. Savuttomat tupakki sekoitetaan usein elektronisiin savukkeisiin.

Sähkötupakka ja laki

Suomessa sähkötupakkaa kaupataan verkossa, mutta nikotiininesteet suomalaisen käyttäjän onkin tilattava ulkomailta. Aikaisemmat ristiiidat nikotiininesteiden maahantuonnissa johtivat loppujenlopuksi oikeuden päätökseen, missä nikotiininesteiden ostaminen ETA-alueelta hyväksyttiin omaan käyttöön.

Sähkötupakan käyttäminen on toisin sanoen juuri nyt laillista kotimaassa. Sähkötupakka (englanniksi electronic cigarette tai e-cigarette) onkin sähköllä toimiva, perinteistä tehdasvalmisteista röökiä muistuttava laite. Useimmiten vekotin koostuu kolmesta osasta: patruunasta, lämmityselementistä ja pienestä ladattavasta akusta.

Joissakin malleissa on lisäksi värillinen led-valo, jonka saa laitteen näyttämään palavalta savukkeelta. Sähkötupakassa tupakanpuru onkin korvattu nesteellä, jota kuumentamalla laitteesta onkin mahdollista imuttaa tapaisia. Sähkötupakasta on olemassa nikotiinittomia ja nikotiinia sisältäviä versioita sekä eri makuvaihtoehtoja.

Sähkötupakka on kasvattanut jonkin verran suosiotaan aktiivisen markkinoinnin myötä. Tuotteiden mainonta on tupakkalain mukaan kiellettyä, vain kieltoa onkin rikottu toistuvasti. Tuotetta onkin myyty vahvoilla väitteillä, missä onkin korostettu laitteen turvallisuutta ja hyötyjä esim. röökaamisen lopettamisessa.

Näiden väitteiden tueksi ei kuitenkaan ole tarjolla tutkimukseen perustuvaa näyttöä. Tieteellistä näyttöä sähkötupakan terveysvaikutuksista sekä tehosta kessusta vieroituksessa onkin toistaiseksi tarjolla vähän. Valtaosassa sähkötupakkatutkimuksista onkin myös menetelmällisiä puutteita, sekä ne pohjautuvat vastaajien käsityksiin siitä, miten sekä miten voikin olla ne käyttävät sähkötupakkaa.

Viranomaiset ja sähkötupakka

Viranomaiset tahtovat informaatiota useiden sähkötupakkatuotteita myyvien firmojen toiminnasta, kertoo Turun Sanomat. Aine toimii elintarvikkeissa lisäaineiden sekä makujen kantaja-aineena. Propyleeniglykolin E-koodi onkin E1520. Glyserolia puolestaan käytetään esimerkiksi ihovoiteissa, hammastahnoissa sekä tupakassa kosteutta sitovana ilmiönä.

Höyrystäjä rupee kuumentamaan tankin sisällä olevaa nikotiinipitoista makunestettä, muuttaen tämän tiiviiksi 100% tupakansavua muistuttavaksi höyryksi, jota käyttäjä vetää henkeen. Tupakalle maistuvan nikotiinipitoisen höyryn ansiosta, sähkötupakka luo käyttäjälleen kaikki polttamisen ilot, ilman tupakan sisältämiä tuhansia haitallisia ainesosia.

Sähkötupakka sopii kaikille vakituisille sekä satunnaisille tupakoitsijoille, jotka tahtovat päästä eroon tupakasta. Tämä onkin ainut tupakoinnin lopettamiseen kehitetty apuväline, joka auttaa myöskin psykologisen- ja tapariippuvuuden aiheuttamiin oireisiin.

Sähkötupakan läpi voit myös kevyesti vähentää nikotiiniannostasi portaittain sekä välttää pahat vieroitusoireet taikka voit jatkaa nikotiinin käyttöä turvallisemmin, ilman tuhansia ylimääräisiä aineita. Eikö sinunkin ois aika jo siirtyä vanhasta ja hengenvaarallisesta perinteisestä syöpäkääryleistä, uuteen terveellisempään vaihtoehtoon?

Unohda sinäkin polttamisen haittapuolet ja liity meidän kymmenientuhansien Suomalaisten sähkötupakoitsijoiden joukkoon. Haitallisten aineiden määrä nikotiininesteissä normaalisti vastasi muiden nikotiinivalmisteiden sisältämiä määriä.

Sähkötupakka laitteet

Moni haluaa sähkötupakan näyttävän oikealta tupakalta – tällöin kääntöpuolena onkin normaalisti lyhyempi akun kesto. Suuhun tuleva suulakeosakin vaihtelee röökistä riippuen, vaihtoehdot ovatkin normaalisti pyöreä vai litteä suulake. Tämäkin on vaan itse kokeiltava ja todettava kumpi onkin enemmän omaan mieleen.
Aivan ekana uudelle sähkötupakalle täytyisi tehdä akkujen alkulataus. Useimmat valmistajat suosittelevat akkua ladattavaksi ensimmäisellä kerralla vähintään 8 tuntia. Minä en kehota olemaan noudattamatta valmistajan ohjeita, vain sähkötupakassa käytettävät Li-Ion -akut eivät ota itseensä latauksen kestosta, oli tämä sitten pitkä taikka nopea aika. Ensimmäiseksi lataukseksi pitäisi tän tyyppisessä akussa riittää muutama tuntia taikka sama aika, minkä valmistaja on ilmoittanut normaaliksi latausajaksi.

Vanhan tekniikan NiCd -tekniikalla toteutetut akut taas kärsivät ns. muisti-ilmiöstä, joten akun käyttöönotto kesken latauksen tai totaalisen purkautumattoman akun lataaminen pienentää ”ikkunaa”, minkä määrittää akun kapasiteetin. Sähkötupakoissa ei käytetä NiCd-akkuja, eli lataamisen syklistä ei tartte huolehtia. Akussa ja/tai laturissa on sisäänrakennettu elektroniikka, joka hoitaa latausjännitteenvalvonnan.
tupakki, jonka olet tilannut, onkin joko kaksi- tai kolmiosainen. Kaksiosaisessa nikotiinipatruuna onkin yhdistetty atomisaattoriin sekä siitä yhdistelmästä käytetään nimitystä nestepatruuna (cartridge + atomiser). Järkevää suomenkielistä nimitystä tällekään ei ole, joten tälläkin sivulla käytetään nimikkeenä tankkia tai cartoa.

Täytä cartomizer valmistajan ohjeiden mukaisesti nesteellä. Jos kyseessä on nestepatruuna, cartomizer onkin tarkoitettu kertakäyttöiseksi ja onkin noin ollen jo valmiiksi täytetty. Kun patteri onkin ladattu, liität atomisaattorin/carton kiinni akkuun. Alla esimerkkivideo tank-mallisen säiliön täyttämisestä.
Hyvä tekniikka polttamiseen onkin kohtuullisen pitkä vaan etenkin tasainen imaisu. Eli mitään sekunnin mittaisia rykäisyjä ei kannata ottaa. 2-4 sekuntia vaikuttaa monesti olevan aivan hyvä aika. Vältä polttamasta vastusta yli viittä sekuntia pidempään jatkuvasti. Joissain tupakkamalleissa liian kovan imun ilmaisee vilkkuva ledvalo.

Tupakkamallista riippuen tupakassa on joko manuaalinen vai automaattinen käynnistyminen. Itse suosin manuaalista, sillä jahka voi vähän ”esilämmitettyä” savuketta aikaisemmin imaisua. Myös automaattisella se onnistuu vain koen itsekin tän helpommaksi nappikäytöllä. Lähinnä tottumis- ja mielipideasia tämä onkin minkä tapauksessa. Ideana esilämmityksessä on hieman ennen imaisua painaa jo rööki päälle, tällöin kessusta vaikuttaa tulevan paremmat savut. Esilämmityksen pituus on hyvin lyhyt, sekunnin kymmenyksistä sekuntiin.

Valvira ja sähkötupakka

1.1.2012 voimaantulleen lakipykälän mukaan tupakkatuotteiden ja tupakan jäljitelmien esilläpito on kiellettyä. Olet varmaankin jo nähnyt, miten tupakat on hävinneet näkyvistä myymälöiden hyllyiltä.

Valvira tulkitsee sähkötupakan savukkeiden jäljitelmäksi, elikkä sähkötupakan markkinointi ja mainostaminen on kiellettyä. Käytännössä markkinointi -ja mainontakielto tarkoittaa tätä, että sähkötupakkaa ei saa mainostaa lehdessä, radiossa, televisiossa, verkossa tai missään muussakaan mediassa. Verkkokaupoissa mainontakielto tarkoittaa tätä, että tuotetiedot, tuotekuvat ja tuotekuvaukset onkin piilotettava. Asiakas voikin halutessaan tilata maapostin kautta (sähköpostin kautta ostaminen onkin kiellettyä) kauppiaalta katalogin verkkokaupan tuotevalikoimasta.

Suurin ennakkoluulo viranomaisilla liittyy kysymykseen, tulisiko se keksintö luokitella samaan kategoriaan nikotiinipurkan kanssa, joka tarkoitus on toimia vaihtoehtoisena nikotiininsaantilähteenä tupakointia lopetettaessa, vai vaihtoehtoisena tupakkatuotteena nuuskan tapaan. Tämä on hidas kyse myös sähkötupakkaa polttaville, sekä tätä valmistaville. Sähkötupakka onkin kiistämättä tehokkain keino lopettaa tupakointi, vaan kyseessä onkin silti varsinkin käyttäjien keskuudessa enemmälti polttamisen jatkamiseen soveltuva vekotin, johon monet jääneet koukkuun siitä saatavien suurien nikotiinipitoisuuksien tähden.
Nyt voit siirtää tupakoinnin täysin uudelle tasolle ja vaihtaa savukkeen sähkötupakkaan! Sähkötupakka on elektroninen härpäke, mikä muistuttaa röökiä, vaikuttaa savukkeelta ja maistuu savukkeelle. Mutta se ei oo savuke ainoastaan jotain huomattavasti parempaa.

Sähkötupakan myynti kotimaassa onkin tehty vähän haastavaksi, vain tämän tilaaminen sujuu vaikka kevyesti, silloin se on selkeä tilata ulkomailta. Nikotiinitonta versiota saat tilata lainmukaisesti joista päin maailmaa tahansa. Nikotiinia sisältävää sähkötupakkaa saat tilata ETA-alueelta Suomeen täysin laillisesti. Helmikuussa 2011 Tulli otti haltuun sähkötupakkatilauksen, joka johti Suomen ensimmäiseen sähkötupakkaoikeudenkäyntiin. Tilaaja todettiin silti syyttömäksi, sillä hommattu kerta-annos käsitettiin olevan pieni ja sellaiseen määrään ei olisivat vaadittu lääkereseptiä. Tämän tuloksena Tulli onkin päättänyt olla puuttumatta ETA-alueelta tilattuihin sähkötupakkatuotteisiin, jotka on hankittu itsensä käyttöön. Kertamäärät saavat vastata kolmen kuukauden annosta.

Sähkötupakkalaitteita ja toisia osia voit tosiaan ostaa myöskin ETA-alueen ulkopuolelta. Ainostaan nikotiinin ostaminen ETA-alueen ulkopuolelta onkin laitonta ja jospa Tulli nappaa paketin talteen, voikin tästä seurata syyte lääkerikoksesta.

Sähkötupakka EU:ssa

EU:n sähkötupakkakanta on liukuva asia, ja sitä käytetään lyömäaseena ja heinämiehenä ja ties mitä.

WHO kanta on, niin että tuotetta ei oo tieteellisesti todennettu toimivaksi tupakoinnin lopettamisen apuvälineeksi. Ei ole tämän lisäksi olemassa tieteellistä näyttöä tuotteen turvallisuudesta sekä vaikutuksista. WHO ei sittenkään sulje pois mahdollisuutta, että sitä voitaisiin käyttää vastaisuudessa polttamisen lopettamisessa, jospa tieteellinen tutkimus niin selkeästi näyttää. Sähkötupakka onkin ainut lopettamisväline, mikä hoitaa myös röökaamisen aiheuttamaa psyykkistä riippuvuutta. Sen avustuksella voit jatkaa tupakointiin liittyviä tapojasi vailla savun aiheuttamia ongelmia ja vieroitusoireita. Sähkötupakkaa voit käyttää melkein missä vain, mutta suustasi käy pelkkää vesihöyryä, ei muita ihmisiä häiritsevää, haisevaa savua. Sähkötupakka onkin myös vähemmän vaarallinen käyttää kuin klassinen tupakka mutta tämä ei huomattavasti kuumene ulkopuolelta eli tulipalon vaaraa ei ole. Sähkötupakan pidä sisällään onkin lohko jonka lämpenee vaan kun savuketta käytetään. Sähkötupakki sammuu samantien jahka lopetat imemisen sekä käynnistyy yleensä ilmanpaineen (imu) taikka äänen myötä.

Sähkötupakka on suunniteltu siten, jotta se näyttää käytettäessä mahdollisimman huomattavasti samalta kuin tavallisen röökin polttaminenkin. Kun imet sähkötupakkaa, palaa tän ”tulipäässä” valo, muistuttaen normaalia röökiä. Sähkötupakan muodostama höyry taas näyttää käytännössä samankaltaiselta kuin normaalin savukkeiden muodostama savu, eli isoin lohko ihmisistä ei tunnistaa mitään eroa sähkötupakan ja normaalin röökin käytössä. Se kannattaa muistaa sekä ilmoittaa jotta käytät nimenomaan sähkötupakkaa, jospa päätät käyttää sähkötupakkaa paikoissa jossa tavallisen tupakan polttaminen onkin ehdottomasti kiellettyä.
Tupakoinnin lopettaminen on usein hankalaa ilman apukeinoja, koska nikotiini aiheuttaa yllättävän vahvan riippuvuuden ja kessuttelu on monille pitkäaikainen tapa sekä rutiini.

Suosituimpia apukeinoja polttamisen lopettamiseen ovatkin nikotiinilaastarit sekä -purkat, joista tunnetuimpia tuotemerkkejä on Nicorette ja Nicotinell. Nikotiinilaastareiden ja -purukumien teho polttamisen lopettamisessa perustuu heidän sisältämään nikotiiniin, minkä hillitsee vieroitusoireita.
Todella monet ovatkin päässeet tupakoinnista eroon siirtymällä sähkötupakkaan, joka mahdollistaa tupakoitsemisen hyvät puolet, kuin tupakkataukojen sosiaaliset tilanteet, savun imitoimisen höyryn muodossa ja tekemistä käsille. Sähkötupakkaa käyttäessä voit itse päättää käytätkö siinä tankkeja jotka sisällään pitävät nikotiinia, tai täysin nikotiinittomia versioita. Molempien käyttäminen onkin kokemusten mukaisesti iso apu polttamisen lopettamisessa.